JarekZK, Masz vcds? Skoro jest pewność do auta - to ja bym zrobił test zegarów. a co do kalibracji.. to nie wiem po podpięciu by była jasność..
[O2] Temperatura płynu chłodzącego...
Zwiń
X
-
Witam. Podłącze sie do tematu bo mam podobny problem. A więc po kolei. Moja czeszka nagrzewa się bardzo wolno. Temperatura jest dzisiaj około -3-4 stopnie i szczerze zrobiłem dzisiaj 22-23 kilometry i niestety ale silnik się nie nagrzał. Wskazówka tak koło 60 stopni miała. 80 % poza miastem 20% miasto. Bardzo mnie to wkurza. Czy to wina termostatu ?
Zrobiłem dzisiaj test. Pojechałem w trase tak około 45 km. Tylko i wyłącznie poza miastem. Średnia prędkość 100-110 km\h. Silnik nagrzał się po 18 kilometrach. Wzkazówka w tedy wskoczyła na 90 stopni ale mam VCDS i widziałem że temp z odczuty była około 72 stopni. Po dłuższej jeździe wskoczyłą na 82 stopnie a później wzrosłą do 89 stopni. CZy do dobrze ? A i musze powiedzieć że mam przesłonięty grill specjalnym plastikiem. Termostat czy coś więcej ?
Komentarz
-
-
gawon99, prawdopodobnie termostat. Czy coś więcej.. zrób logi będzie wiadomo czy czujnik jest sprawny.
Wrzuć logi to się zobaczy.
Logi z jazdy kanał 007
Wejdź też na zimnym silniku i na ciepłym w zegary-->bloki mierzone [08] --> bodajrze grupa 02 i podaj jakie masz temp. w tej grupie w porównaniu z tymi w blokach mierzonych w silniku
Damian
Komentarz
-
-
Witam. Zrobiłem logi z grupy 007 :
Cena domeny: do negocjacji. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie Aftermarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.
A o to fotki z grupy 003
na zimnym silniku :
Na ciepłym silniku:
Test był przeprowadzony na odcinku 25 km. Srednia prędkość około 100 km\h.
Temp 90 stopni na zegarach dopiero wskoczyła po 22 kilometrach !!!!
Dziś zrobiłem mały test który jutro powtórze. A więc przejechałem 14 kilometrów i wskażnik od temperatury silnika wychylił sie tylko gdzieś do 60 stopni przyczym właczone było ogrzewanie. Po ponownym odpaleniu po 10 minutowym postoju i przejechaniu max 3 kilometrów wskazówka wskoczyła na 90 stopni. Z tym że nie włączałem ogrzewania. Co to może oznaczać.
Komentarz
-
-
Nie wiem ile razu juz o tym pisałem. Napisze po raz 101
Zeby sprawdzić termostat i czujnik temperatury VCDSem/VAGiem
Nalezy :
1. Na zimnym silniku zalogowac 007 z modułu Engine (Silnik) i 003 z modułu Instruments (Zegary)
Przejechac srednio dynamicznie 8-10 km i zalogowac
zalogowac 007 z modułu Engine (Silnik) i 003 z modułu Instruments (Zegary)
AmenPrzemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
-
-
Podłączę się do tematu z prośbą o ocenę moich lotóg z vcds'a, bo również mi się wydaję że coś jest nie tak.
Wykres temperatur z bloku engine, przejazd ~8km silnik na starcie nie był do końca zimny.
A print screeny z bloków engine i instruments na zimno i po 10 km po mieście przy temp. otoczenia około 5 stopni i włączonym ogrzewaniu na auto 17 stopni.
Komentarz
-
-
Ok sześciu kilometrów po mieście ale prędkośc była koło 50-70-km/h a reszta po za miastem i tam prędkośc około 100 km\h. Także widze że teromstat do wymiany. Jak wymienie to dam znać czy to pomogło. Poszukam jakiegoś konkretnego termostatuZamieszczone przez przemikTermostat to szrot.
Te 11 km to po miescie zrobiles czy wypadłes na trase i jechałes ?
Komentarz
-
-
w przypadku diesla zimą to pojęcie bardzo względne.
Termostaty (lub też termostaty pierwszego stopnia) otwierają się mniej więcej w okolicach 82-88 stopni i w zimie, w dieslu taka ma prawo być temperatura silnika.
Jeśli pomimo, tak jak koledzy pisali, dynamicznej (średnio ok. 2500rpm) jazdy, silnik ma mniejszą temperaturę, znaczy to, że termostat jest cały czas otwarty i powoduje on notoryczne niedogrzewanie silnika - przy spadku temp silnika podczas jazdy, sprawny termostat powinien z powrotem zamknąć duży obieg płynu i powinien pozwolić silnikowi się ogrzać.
Przy jeździe na tempomacie, poza miastem, przy 1500rpm silnika, bez fajerwerków, a za to przy włączonym ogrzewaniu kabiny, silnik może bardzo długo nie osiągnąć punktu otwarcia termostatu.
To, czy termostat jest otwarty czy nie, można to poznać po tym, że temperatura powrotu płynu z chłodnicy będzie wyższa (nawet o te 5-10 st.C) od temperatury otoczenia. Jeśli jest ona wyższa, pomimo tego, że temp. silnika wynosi np. 50-60 st.C, termostat prawdopodobnie jest do wymiany, bo jest otwarty, kiedy powinien być zamknięty.
W zimie sama nagrzewnica, ogrzewając powietrze wpadające do kabiny potrafi być wystarczającą chłodnicą dla całego silnika wysokoprężnegoPozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
A ja uważam, że wszystko może być w najlepszym porządku. Też jeździłem poprzednio TDI'kiem 16V i potrzebował zimą ok. 10km aby złapać sensowną temperaturę pracy. Później ładnie trzymał 90st. czyli nie było mowy o uszkodzeniu termostatu.Zamieszczone przez przemikCzujnik dobry, termostat na złom...Zamieszczone przez blase_dPodłączę się do tematu z prośbą o ocenę moich lotóg z vcds'a, bo również mi się wydaję że coś jest nie tak.
Na wykresie widać ładnie rosnącą temperaturę pracy bez załamania ok. 70, a jak jest walnięty termostat to rzadko kiedy wychodzi powyżej 70-75st.
[ Dodano: Sro 17 Gru, 14 08:02 ]
blase_d, zanim pojedziesz wymieniać termostat kilka pytań:
1. czy to pierwsza zima tym samochodem?
2. Jeździłeś wcześniej dieslem? jakim?
3. jaką masz pojemność układu chłodzenia?
4. Jaką masz temperaturę w czasie dłuższej jazdy - płynu/oleju?
BTW ten spadek temperatury oleju jest ciekawy, ale z termostatem to ma niewiele wspólnego - spadek jest nagły i nie połączony ze spadek temp. płynu
Komentarz
-

Komentarz